רגע לפני שהשנה האזרחית מסתיימת ירושלים הוכרזה כיעד התיירותי המבוקש והמתויר ביותר בישראל בשנה החולפת, כאשר בשנה הבאה יש צפי לגדילה של יותר מ־15 אחוז. איך זה קרה? אחד השינויים הבולטים בתיירות לעיר הקודש נובע מהעובדה שהעיר הפכה לאחת הסצנות הקולינריות הטובות בארץ. קבוצת ה'מחנה יהודה', 'הג'אקו', מתחם כיכר המוזיקה והמרקטים שנפתחו מצביעים על התרעננות וחידוש. אולם במקביל השנה האחרונה הביאה איתה את סוף דרכן של אבני דרך קולינריות משמעותיות. אז איך נראתה השנה האחרונה בתחום האוכל? תלוי את מי שואלים

הקרב על השבת

לפני שבועיים נפל דבר בעיר. בר ה'ז'בוטינסקי' הוותיק נסגר בשל מחלוקת בין בעלת הבית לבין הבעלים שיאון פאר ומשה אבוטבול. הסיבה: המשך פתיחת המקום בשבת. בעוד בעלי העסק ביקשו להמשיך לפתוח בשבתות, בעלת הנכס הערימה קשיים והחליטה שהנכס שלה לא יעבוד בסוף השבוע.

בר הז'בוטינסקי. צילום: אדווה חולי

תקריות מהסוג הזה נרשמו השנה לא מעט בעיר. כך למשל נסגרה מסעדת 'עלמה' בגן העצמאות לאחר שנקלעה לקשיים.

קפה עלמה. צילום: רועי אלמן

מקום נוסף שחווה את נחת זרועה של הכפייה הדתית הוא 'קפה פריז' (ה'מומנט' המיתולוגי), כשהרוכש החדש, איש העסקים הצרפתי לורנט לוי, הודיע שהעסק הבא לא יעבוד בשבת. בימים אלה המקום כבר מוכן להריסה, אבל מהות הסגירה היא זו שמשאירה טעם רע בפה

קפה דה־פריז. צילום: רפי קוץ

לעומת זאת, בירושלים נפתחו השנה גם לא מעט מקומות לא כשרים. אחד מהם הוא ה'בורגרס רום' של ניר לוי ברחוב עזה, שהצצה קלה בתפריט שלו אינה משאירה מקום לספק - פירות ים, בשרים לא כשרים ומיקסים של בשר וחלב. אלא שגם כאן המקום לא פתוח בשבת.

בורגרס רום. צילום: Brif

עוד מקום חדש שנפתח ואינו עומד בסטנדרט האוכל הכשר אך שעריו סגורים בשבת הוא ה'מעדנייה' של קבוצת ה'מחנה'. בעלייה של הרחוב שבו שוכנים רוב עסקיה של הקבוצה נמצאת גם המעדנייה שנקראת 'ליד־ה', ושם תוכלו למצוא אוכל מוכן, ממרחים ושלל מאכלים מבית היוצר של השפים של הקבוצה.

שברון לב

עד לפני כמה שנים היה מתחם חצר פיינגולד אחד ממתחמי הקולינריה השוקקים בעיר. אלא שעם השנים הלך המקום ודעך, והשנה נסגרה במקום מסעדת 'הרוזה'. למי שבמקרה לא מכיר, מדובר במסעדה שהיתה במשך יותר מעשור 'ה־מקום' של ירושלים. ה'רוזה' שרדה תקופה ארוכה ואף פתחה סניף במושבה הגרמנית, שעדיין עובד. הסיבות לסגירה שונות, ממעבר הבליינים למתחם השוק ועד בעיות החניה במרכז העיר, אך התוצאה זהה - המקום נסגר

הרוזה לשעבר בחצר. צילום: יואב דודקביץ'

אייקון נוסף שנסגר השנה הוא בית הקפה של משה לוי 'סלואו משה', שהיה במשך 30 שנה הפאב המועדף על תושבי נחלאות. מדובר באחד המקומות ה'קולים' ביותר בעיר ששימש מקום מפגש כמעט בוהמי לעיתונאים, סטודנטים או בקיצור - ירושלמים. לוי עוזב בקרוב את העיר לבת ים, והמקום שלו נסגר הרבה בגלל אותה סיבה שהוא נפתח - לוי עצמו. "מספיק לי להיות כאן. אני צריך שינוי אווירה", אמר בראיון ל"ידיעות ירושלים". 

משה לוי. צילום: רפי קוץ

ועוד בסוגרים: השף מוטי אוחנה סגר השנה את מסעדת 'החצר' והתמקד בעבודה במסעדת 'מדיטה'. הסיבה: העומס הגדול, הן של העבודה והן של הבירוקרטיה. "אני רוצה להשקיע את עצמי כרגע ב'מדיטה' ולא בשני המקומות", הסביר

מסעדת "החצר" נסגרת אחרי 12 שנה. יח"צ

השינוי המרענן

שינוי האווירה בעיר והקונספט של מקומות מיוחדים ומושקעים המשיך גם השנה. במתחם כיכר המוזיקה נפתח ה'אנדלוסיה', בר קוקטיילים באווירה אירופאית אך בסגנון ירושלמי.

אנדלוסיה | צילום: אסף קרלה

עוד הברקה הקשורה ביין שייכת כמובן ל'בר היין' של יקב ירושלים, שנפתח בקול תרועה בימין משה, במיקומה של תחנת הרוח שהפכה להיות בר עם רחבה גדולה ששם מתארחים אנשים לסדנאות יין, שתייה בחברותא מול הנוף הירושלמי ובעיקר לטעימה קטנה מההיסטוריה.

בר היין במשכנות שאננים. צילום: רפי קוץ

ועוד במקומות החדשים: בשנה החולפת עשו קניון מלחה וגם קניון הדר את השינוי המיוחל והביאו את המרקטים הפתוחים, בדיוק כמו שרונה מרקט התל אביבי.

מלחה מרקט. צילום: אדווה חולי

במלחה למשל תמצאו את '8' של מושיק רוט, 'קרמלה' של משה פרץ, 'ג'סט מיט', 'רולגלידה', 'תירס' ואחרים. בהדר נכנסו ה'פרנו' של שי כהן, 'טוסטדה', 'גלידת מתילדה', 'פיצה פושקה' הוותיקה, 'הסלטייה' ועוד.

נוסף על העובדה שהמרקטים האלה הם שינוי מרענן בנוגע לארוחות צהריים, אין ספק שמדובר גם במקום בילוי משפחתי העונה על הצרכים הקולינריים של מי שבאים לקניון ומבקשים אוכל טעים ואיכותי בישיבה עם אווירה של שוק, מוזיקה וכיף