כבר שנים נלחמים הורים בירושלים באוכל המוגש בצהרונים בעיר. ביום רביעי שעבר נראה שהבעיה עלתה שוב במלוא העוצמה, בעקבות חשש שהתעורר כי בצלחת שעועית ואורז שהוגשה בצהרון בהר חומה היו גם תולעים. בדיקת מעבדה שפורסמה לאחר מכן שללה את החשש מכל וכל והוכיחה שמדובר בנבטי שעועית, אולם את הסערה היה כבר קשה לעצור: מחאת ההורים התרחבה והתעצמה, ספק האוכל התמודד עם איומים על חייו וסגירת העסק לשבוע ימים, ובגנים נאלצו לקבל בינתיים מזון מספקים אחרים.

בתוך כל הבלגן הזה מתחיל בימים אלו פיילוט חדש שבו יושק תפריט בריא יותר בכמה גני ילדים בעיר. כך קרה שאם לפני 'פרשת הנבטים באורז' רק חמישה גנים הסכימו לקחת חלק בפרויקט החדש, בעקבותיו הגיעו ליוזמים פניות מעשרות גנים שביקשו לקחת בו חלק.

הספק: "עשו לי רצח אופי"
"איימו על החיים שלי, הורים התקשרו למפעל ואמרו, 'אנחנו נרצח אותך'. אחרים השתמשו בביטויים קשים מאוד כלפי עובדי המפעל - הכל מוקלט, הכל מתועד. המשפחה שלי קיבלה את העליהום הזה בצורה מאוד קשה. שני הילדים שלי אכלו מהאוכל של המפעל כשהיו קטנים, ובמשך השנים גם עבדו כאן ומכירים את ההקפדה שלנו. אלמלא התמיכה שלהם ושל אשתי היה לי קשה מאוד לעבור את השבוע הזה. עשו לי רצח אופי כמו בכיכר תחריר". את הדברים האלה אומר אייל גור בעלי 'אייל גור מזון איכות בע"מ', שמספק מדי יום אלפי ארוחות לילדי הצהרונים בעיר.



תמונה אחת שצולמה בשכונת הר חומה התפשטה כאש בשדה קוצים בהודעות הוואטסאפ והגיעה לכל רחבי הארץ. "הם דרשו דם וקיבלו", אומר השבוע גור הנסער. "מיד אחרי שהודיעו לי שמצאו תולעים במנת אוכל שהמפעל שלי סיפק, נסעתי לגן המדובר, אבל המנה כבר הושמדה. נסעתי לצהרונים אחרים בעיר ועמדתי בקשר עם מפקחים של משרד הבריאות, שהגיעו למפעל ולקחו 40 דגימות מזון.

"כשחזרתי למפעל והסתכלתי בזכוכית מגדלת בתמונה וגם בדוגמיות אחרות, נשמתי לרווחה. הבנתי שלא מדובר בתולעים אלא בנבטי שעועית, אבל הנזק כבר נעשה. לטעמי מדובר בסיכול ממוקד מצד המתחרים שלי".

גור עובד בעסקי הקייטרינג וההסעדה קרוב ל־25 שנים. את דרכו הוא החל בחנות פלאפל שכונתית קטנה שסיפקה ארוחות חמות לילדי הצהרונים של מתנ"ס הקטמונים. בהמשך, כשהלקוחות גדלו, הרחיב גור את עסקיו. כיום הוא מעסיק 40 עובדי מטבח והפך לספק המזון הגדול בעיר לגני ילדים, ואחד הגדולים בארץ, עם 12 אלף מנות אוכל שהוא מכין בכל יום.

מפעלו של גור נמצא באזור התעשייה בתלפיות. מאז יום רביעי שעבר המפעל, שהסירים והמחבתות רחשו בו מדי יום במשך שנים ארוכות, הושבת עד שיתקבל האישור ממשרד הבריאות להפעילו מחדש. עד אז הגיעו ארוחות הצהריים לצהרונים מחברת הקייטרינג 'דלי־קייט'.

"לומר שאיכות האוכל השתנתה תהיה בדיחה עצובה. ביום ראשון קיבלנו בצהרון חתיכת לחמנייה עם שתי חתיכות נקניק, בלי פרי ובלי ממרח. מיותר לציין שרוב הילדים לא נגעו בלחמניה", מספרת אחת האימהות. בצהרון אחר בעיר טוענים שהאוכל הגיע אליהם רק בשעה 15:15, כחצי שעה לפני שהילדים היו אמורים לצאת לבתיהם. "היו ילדים שהיו מאוד רעבים. היה לנו קצת לחם וממרח ריבה וזה מה שהם אכלו", מספרת סייעת באחד הצהרונים בעיר.

גורם בחברת 'דלי־קייט': "האוכל שנשלח עמד בהתחייבויות של החברה למשרד החינוך ועמותת 'תפנית', כפי שהחברה התבקשה. הילדים קיבלו ארבע פרוסות נקניק בלחמנייה, ירקות ופירות, בדיוק כפי שנחתם בחוזה".

כרוניקה של מאבק: מה אוכלים הילדים?
הפרשה החדשה בנושא האוכל אמנם עוררה סערה תקשורתית יוצאת דופן, אולם היא בפירוש לא היתה הראשונה. נראה כי השאלה 'מה אוכלים ילדינו בגנים?' מסרבת לרדת משולחן האוכל, ומעסיקה לא רק את ההורים אלא גם את מערכת החינוך, מערכת הבריאות והתקשורת.

לפני כשנתיים, בעקבות מסקנות רפורמת ועדת פרופ' טרכטנברג שהוקמה בעקבות המחאה החברתית, הוחלט להפעיל בירושלים את הצהרונים בסבסוד המדינה. ההורים, בהתאם למצבם הכלכלי, ישלמו סכום חודשי של עד 300 שקל וילדיהם יקבלו גם חוגי ההעשרה וארוחה חמה.

אי לכך, עם פתיחת שנת הלימודים תשע"ג גדל בעשרות אחוזים מספר הילדים הלומדים בצהרונים בעיר, שאליהם הם מגיעים אחרי סיום הלימודים בגן ובבית הספר באחת בצהריים. גור, שעבד עד לרפורמה עם החברה למתנ"סים זכה שוב במכרז שהוציאה עמותת 'תפנית', הכפופה למשרד החינוך ואחראית על שירותי ההזנה לצהרונים בעיר. הרפורמה, שכללה גם חינוך חינם מגיל שלוש, יצרה עומס כבד על הצהרונים, שקיבלו עוד אלפי ילדים.
כמה זה עולה לנו? מנה בתפזורת בכשרות רגילה עולה 10 שקלים לפני מע"מ; תפזורת בכשרות בד"צ: 13 שקל; מנה אישית בכשרות רגילה: 10.80 שקל; ובכשרות בד"צ 13.90 לפני מע"מ.

במהלך השנתיים האחרונות נערכו לא מעט בדיקות מזון של ארוחות הילדים בצהרונים ונמצאו