צילום: פרטי הורים שמביאים לילדיהם ארוחה חמה לגן, צהרון שהחליט לעשות מגבית כדי לספק אוכל חלופי, ושלושה ספקי מזון שנאלצים להתמודד עם ביקורת מצד חלק מההורים, שטוענים כי לא ניתן להמשיך במתכונת הנוכחית. קצת מעל לשבוע אחר החשיפה ב"ידיעות ירושלים" ו-mynet על התולעת שהתגלתה בשעועית בצהרון בעיר, התלונות על המזון המוגש לילדים ממשיכות.


מה נמצא בתוך הכבד של תנובה?

משרד החינוך כבר הודיע שבקרוב ייצא חוזר מנכ"ל ובו הנחיות חדשות בנוגע לתזונה בגני ילדים. כמו כן, גם במשרד הבריאות, כבר בחודש יוני, העבירו הנחיות שלפיהן אין להכניס בשר מעובד לבתי ספר ולגני ילדים. עם זאת, חודשיים לאחר תחילת שנת הלימודים נתקלים מפעלי ההזנה במוסדות החינוך בקשיים מצד חלק מההורים, שטוענים כי האוכל המוגש לילדים מגיע לעתים רקוב, שרוף ומקולקל וכל ההבטחות לאוכל בריא נראות ריקות מתוכן.



במשך חודש וחצי נשמעו מעט תלונות יחסית, אך בשבועיים האחרונים הכעס של ההורים נראה כמעין סיר לחץ שעומד להתפוצץ. הקש ששבר את גב הגמל היה אולי איכות המזון, אולי הנראות וצורת ההגשה, או שמא קביעת ארגון הבריאות העולמי שאכילת בשר מעובד מעלה את הסיכוי ללקות בסרטן המעי הגס. מה שבטוח: גורמים בעירייה ובארגון ההורים שמנסים להציל את המצב כבר הבהירו כי כל עוד רק ספקים תעשייתיים יכולים לעמוד בתנאי המכרז של משרד החינוך לא יהיה שינוי מהותי באוכל.

בשבוע שעבר, לאחר שהתגלתה תולעת בשעועית, זעם ההורים סביב המזון שאוכלים הילדים בצהרונים ובבתי הספר רק גבר. "חייבים פיקוח יסודי על האוכל המוגש לילדים. זה לא שגר ושכח, וידוע היום כמה האוכל שמכניסים לפה יכול לסכן אותנו, בטח ובטח כשמדובר בילדים", אומרת אחת האמהות בצהרון בשכונת מלחה.

ספק המזון 'ברקל', שבמזון שלו נמצאה התולעת, מיהר להבהיר: "על פי תוצאות בדיקות המעבדה האנטימולוגית של משרד הבריאות עולה שמקור החרק שנמצא אינו במפעלנו - מדובר בזחל חקלאי שהגיע למפעלנו בתוך השעועית הקפואה, אשר סופקה לנו על ידי ספק הירקות הקפואים. אין אפשרות טכנולוגית לגלות ממצא כזה במסגרת תהליכי הייצור במפעלנו, למרות כל הבדיקות שאנו עורכים. מדובר בממצא נקודתי שהתגלה במגשית אחת בגן ילדים בשכונת מלחה".

בעקבות זאת החליט הרב אהרון לייבוביץ', משנה לתיק החינוך מטעם סיעת ירושלמים, לסייר השבוע במפעלי ההזנה המספקים את האוכל לילדים כדי לבחון מקרוב את תהליך ההכנה ואת שלבי האריזה, ההעמסה וההסעה עד הגעת האוכל לצהרונים. "אנחנו מקיימים מעקב צמוד ונמשיך לבצע ביקורות בגנים ובבתי הספר. נמשיך לפעול במוסדות החינוך כדי לוודא שהאוכל מזין ומשביע לכל הילדים בעיר".

ספקי המזון מנסים להסביר שעל אף התלונות אין להם אפשרות להושיב אנשים שיקמחו ויטגנו שניצלים אמיתיים ביד עם פירורי לחם. "אנחנו קונים את השניצלים ממפעלים מובילים והכל נמצא תחת פיקוח של משרד החינוך. אנשים חושבים שזה כביכול בשר מעובד כי זה מגיע היישר מהמפעל, אבל בפועל מדובר בשניצל שעשוי ממאה אחוז חומרים טבעיים", אומר אחד מספקי המזון בעיר.