אחת המנות במסעדת צ׳אקרה. צילום: יח״צ

הישג לתרבות הקולינרית בירושלים: 
המסעדות ״צ׳אקרה״ שבמרכז העיר ו״לה רג׳נס״ שבמלון המלך דוד, נכנסו לרשימת 1000 המסעדות הטובות ביותר בעולם, של משרד החוץ הצרפתי. הרשימה, ששמה "La Liste", נחשפה בשבוע שעבר ולצד 990 מסעדות נבחרות נמצאות גם 10 ישראליות.

צ׳אקרה בדירוג. צילום מסך: laliste

לה רג׳נס: הסטוריה של 53 שנה 

מסעדת לה רג'נס במלון קינג דיויד היא מהמסעדות הוותיקות והמוערכות בארץ. בקהל הסועדים אפשר למצוא נשיאים, נסיכים, ראשי ממשלות, זמרים ושחקנים ידועים. הארוחות שם מוגשות לפי כל כללי הטקס עם מלצים לבושים בכפפות וטוקסידו.


מסעדת לה רגאנס במלון המלך דוד צילום רמי ארנולד

מלון המלך דוד ומסעדת לה רג'אנס נפתחו בשנת 1930 כמלון המפואר ביותר בארץ. בשנת 1946 ערב הקמת המדינה המלון פוצץ בידי האצ"ל במטרה לפגוע במפקדת הצבא הבריטי ששכנה במקום. לוחמי האצ"ל בהוראת מנחם בגין, שלימים עוד יסגור מעגל ויחתום במלון על הסכם השלום עם מצרים, נכנסו דרך קפה לה רג'אנס והטמינו 350 ק"ג חומרי נפט בכדי חלב. הפיצוץ הרס את כל האגף הדרומי של המלון כולל מסעדה והקפה וגרם לאבידות רבות. ב-1958 רכשה משפחת פדרמן את המלון. בשנת 1964 נפתחה מסעדת לה רג'אנס אחרי שיפוץ יסודי.

שוקולד סוכריות שמן זית, אחת המנות בלה רג׳מס. צילום: יורם אשהיים

היא נחשבת למסעדת יוקרה שמוגשות בה מנות גורמה קלאסיות עד ששף רפי כהן מונה לשף המקום והפך אותה למסעדת שף מודרנית ומצליחה. לאחר שעזב סבלה המסעדה מתקופה קצת רדומה, אך לפני יותר מעשר שנים הגיע לשם השף הצעיר והמוכשר דוד ביטון שהפך את המקום למסעדת שף מודרנית המבוססת על חומרי גלם איכותיים עם טכניקות בישול מתקדמות. עם זאת המקום יודע לשמור על הדנ"א הקלאסי של המסעדה והוא עיצב אותה כמסעדה הכשרה הכי טובה בארץ וגם בעולם והוא מוצג כמטבח עילי כשר מקורי ומעניין. "אני חושב שהייחוד של המקום הוא שבערב נתון יכולים לשבת פה נשיא צרפת ובשולחן ממול הפטריארך היווני ועוד אנשים רמי דרג שפוקדים את המקום וגם זוג שבא לחגוג יום נישואים", אמר לפני כחצי שנה שף ביטון בראיון למיינט ירושלים. "לכולם אנחנו יכולים לתת חוויה של פעם בחיים בעיקר לאנשים שאוכלים אוכל כשר ורוצים חוויה של מסעדת שף לפי כל כללי הטקס".

בין המנות הדגל שמוגשות במקום: פילה טלה עם פירה שורש פטרוזיליה ואנדיב, שקד טלה עם ראגו עדשים, רביולי מסלרי ממולא בבשר ברווז, דג אנטיאס צרוב עם ג'לי תפוח עץ, לבבות ארטישוקים מעושנים, קונסומה עוף ועוד. תפריט טעימות לדוגמא עולה שם 380 שקלים לאדם.

לה רג׳נס בדירוג. צילום מסך: laliste

צ׳אקרה: פרס היה שותה בירה, מדונה באה לאכול

בשנת 2000 בשיא האינתיפאדה בירושלים הוקמה מסעדת צ'אקרה בידי שלושה שותפים: שף אילן גרוסי, ערן פרץ ורוג'ר מור ברחוב שלומציון המלכה. מהר מאוד הפכה להיות מקום מפגש של ירושלמים חובבי אוכל מהעיר והארץ כולה. למרות השנים הקשות המסעדה שרדה בזכות נאמנות הלקוחות שפקדו אותה. בין כל הסלבס שפקדו אותה הפציע באחד הערבים בהפתעה הזמרת מדונה עם הפמליה שלה שהופיעו איתה בארץ. לפני כשש שנים עברה המסעדה למשכנה החדש ברחוב קינג ג'ורג', ולפני כשלוש שנים עזבו אותה גרוסי ומור ושף ערן פרץ נשאר לנהל אותה לבדו. גרוסי פרש ופתח מקום משלו מרחק קצר משם ברחוב קרן היסוד, סאטיה.

אחת המנות בצ׳אקרה. צילום: יח״צ

המסעדה, היתה אהובה במיוחד על שמעון פרס ז״ל, שיש המספרים שבתקופת נשיאותו ומגוריו בירושלים, היה מגיע למסעדה ושותה שם בירה. גם הזמרת מדונה, ביקרה במסעדה באחד ממסעותיה בישראל. גרוסי סיפר שלאחר ביקורה, התקשרו למסעדה אנשים שביקשו לרכוש את המפיות והסכו״ם שבו היא השתמשה.

אין ספק שהקסם של צ'אקרה הוא במשולש הקדוש: אוכל-אנשים-אווירה. בין הרבים שפוקדים אותה גם תיירים רבים, שהפכו אותה למסעדה מבוקשת מאוד.

בין מנות הפופולריות: פוקאצ'ה עם עגבניות טריות ושמן זית, מאזטים שונים ביניהם כרובית חציל וסלק מיתולוגיים, מנות פסטה, פירות ים דגים ונתחי בשר. תפריט טעימות עולה 325 שקלים לסועד.