בני הזוג, בשנות ה-40 לחייהם, ביקשו ליצור עבור ועבור שלושת ילדיהם בית בסגנון חדשני ומודרני בלב שכונה ותיקה באחת מערי המרכז. אחת מבקשותיהם המרכזיות מהילה ודן ישראלביץ, בעלי המשרד ישראלביץ אדריכלים היתה ליצור עבורם בית משפחתי בכסות מודרנית שעל אף העובדה שהוא ממוקם על מגרש לא גדול יצליח לכלול בריכת שחיה ומשטח אירוח בגודל טוב, שכן הם מרבים לשהות בחוץ ולארח.

אדריכלות ועיצוב פנים:  דן והילה ישראלביץ'. צילום: עודד סמדר

הבית החדש הוא חצי מדו משפחתי הממוקם על מגרש צר ומלבני מאתגר ששטחו הכולל הוא כ-370 מ"ר. האדריכלים ניצלו את קו הבניין הצידי על מנת למקם את הבריכה לאורך הסלון ובכך לשחרר את החזית האחורית על מנת שתוכל לשמש כאיזור אירוח. הבית החדש נפרס על פני שלוש קומות- מרתף, קומת כניסה ומגורים בשטח של כ-70 מ"ר כל אחת ועליית גג ששטחה כ-30 מ"ר נוספים, כ-250 מ"ר סה"כ.

אדריכלות ועיצוב פנים:  דן והילה ישראלביץ'. צילום: עודד סמדר

"לבקשתם של בעלי הבית, רצינו ליצור בית בקו מודרני בעוד זכויות הבניה באיזור מתירות בניית גגות רעפים משופעים- שני סגנונות שלרוב מתנגשים", מסבירה הילה. "החלטנו להפוך את האתגר ליתרון כך שהגג יהפוך למוטיב מרכזי ונוכח בנראות הבית והחזיתות. הגג מהווה חלק מרכזי בתלת המימד המורכב של המבנה, שיפועו הוא שיוצר את הסילואטה היחודית- קו משופע מנותק מצידה של החזית הקדמית ומחובר באחורית. כך הוא מתחבר לכרכוב של קומה א' והופך לחלק אינטגרלי של החזית עד שנראה כיחידה אחת. יש שאומרים שהמבנה מזכיר בצורתו יצירת אוריגמי".  

את אותו ניתוק שיצרו בין הגג לקומת המגורים ביקשו לשחזר גם בחזית הבית. "פירקנו את הבית למרכיבים שלו ויצרנו חלוקה ברורה בין הקומות על ידי כרכובי בטון במרכזם קורת ברזל שחורה ודרמטית", משחזר דן.

אדריכלות ועיצוב פנים:  דן והילה ישראלביץ'. צילום: עודד סמדר

מאפיין בולט נוסף בבית הן סבכות עשויות אלומניום בנראות עץ שמקיפות את קומת המגורים כולה. "אלה סבכות שנעות על מסילות ונאמנות לתפיסה ש'רב הנסתר על הגלוי'- מבחוץ בלתי אפשרי לראות מה קורה בתוך הבית. המשתמש יכול להחליט אם הוא רוצה להיות מוסווה או חשוף לסביבה- ליצור מקשה של סבכות או לחלופין להזיז אותן ולחשוף את חלונות הבית, אפקט שמזכיר מעט פרגודים יפניים שניתן לפתוח ולסגור ובכך לשלוט בעוצמת החשיפה והחשיפה לאור".

חזית הבית מסתורית ואינה חושפת את הבאים יתר על המידה על המתרחש בתוכו. עם הכניסה פנימה נפתח הבית כולו לחזית האחורית והקדמית שתוכננו כחלונות סרט מזכוכית אותם מגדירים עמודי פלדה, בריתמוס אחיד, שנצבעו לבן. המראה המתקבל הוא של חלל גדול, מואר ואוורירי ומה שאינו נגלה מבחוץ שקוף ופתוח כאן כלפי הגינה שמהווה המשך ישיר שלו.

אדריכלות ועיצוב פנים:  דן והילה ישראלביץ'. צילום: עודד סמדר

האלמנט המרכזי הבולט בקומה הוא המטבח, אותו בחרו השניים לתכנן ולעצב במטבחי דא קוצ'ינה. "המטבח מהווה עוגן- piece של ממש- שמלבד יופיו מייצר מרחב יעיל, נוח ומתפקד שמשמש את בני הבית בצורה המיטבית", אומרת הילה. "הוא מורכב מחזית פורניר גבוהה מרצפה עד תקרה בה מוטמעות גם המערכות השונות, כולל מערכת המיזוג. מכיוון שמדובר באלמנט מרכזי, הקפדנו שכל פרט בו יבוצע בקפידה כך גם פתח האוויר של התעלה הממוקם בפאה הצידית שקשה לזהותו. ברמה הטכנולוגית הציר הזה במטבח הצליח להוות פתרון מושלב לשילוב מערכות שונות מבלי שאלה יפריעו לו לתפקד כציר מרכזי וחשוב בבית".

אדריכלות ועיצוב פנים:  דן והילה ישראלביץ'. מטבחי דא קוצ'ינה. צילום: עודד סמדר

אדריכלות ועיצוב פנים:  דן והילה ישראלביץ'. צילום: עודד סמדר

מאחורי אותה חזית מסתתרים מקררים אינטגרליים סמויים שמאפשרים ליצור נראות טוטאלית והמשכית של הפורניר: "המטבח נראה למעשה כמו סלון ובחלל אינטימי שכזה הנראות וההקפדה על כל פרט בו היא קריטית. רק התנור והמיקרו חשופים ונראים כמו שני תכשיטים קטנים במסגרת חזית העץ, אלמנט שמייצר מראה נקי וסימטרי" מסבירה הילה. "בתוך כך, מבעד לאחת הדלתות תוכנן משטח פנימי מובנה בו נמצאים מוצרי חשמל כמו מיקסר וטוסטר (מוצרים חשובים שרוצים להצניע) להם תוכננו שקעים. לטובת העניין תוכננה דלת מתכנסת לתוך הרהיט עצמו, כך שגם במצבה הפתוח היא מאפשרת התנהלות רציפה ונוחה בחלל".

אדריכלות ועיצוב פנים:  דן והילה ישראלביץ'. צילום: עודד סמדר

אדריכלות ועיצוב פנים:  דן והילה ישראלביץ'. צילום: עודד סמדר

רצפת הקומה עשויה בטון מוחלק, כך גם הקיר המרכזי בחלל שצופה טיח בטון בטקסטורה מעוננת. המדרגות הצפות הכלואות בינו לבין חזית המטבח נראות כמדפים צפים שמבין מרווחיהם מתקיים מעבר של אור ומייצר תאורה טבעית וצלליות בחלל שלמעשה מסוגר וכלוא. בתקרת החלל מתקיימים פרופילי תאורה שמטרתם ליצור מעין צירים המלווים את הבית ובתוך כך, פריסתם יוצרת אשליה של מרחב.

פינת האוכל מהווה גם היא ציר מרכזי בחלל הציבורי. אורך השולחן הוא כ-2.6 מ'. הוא מחופה פורניר משוחזר בגוון אפור כהה שמשתלב עם צבעוניות רצפת החלל. בהמשך ישיר הסלון, שעוצב כחלל נעים וביתי. במרכזו ספת עור הפוך במראה משופשף שהולם את הקיר המעונן והרצפה ומייצר מימד של רכות. על מנת ליצור עניין וקונטרסט הוצבו כורסא עגולה ומפנקת בגוון כאמל וכן כריות והדום בגוונים של טורקיז וצהוב, המהווים זרירות צבע.

אדריכלות ועיצוב פנים:  דן והילה ישראלביץ'. צילום: עודד סמדר

אדריכלות ועיצוב פנים:  דן והילה ישראלביץ'. צילום: עודד סמדר

אדריכלות ועיצוב פנים:  דן והילה ישראלביץ'. צילום: עודד סמדר

עם היציאה מהסלון לעבר חלל החוץ נגלים על גבי הרצפה עיגולים שקופים המהווים למעשה סקייליטים שמאירים את קומת המרתף, שם נמצא חלל משפחתי ובו חדר קולנוע ובר. הבריכה חופתה פסיפס בגוונים כהים בעזרתו אפקט שיקוף השמים הופך את צבע המים לכזה הנע בין כחול עמוק לטורקיז, תלוי במיקום השמש.

בקומת המגורים סוויטת הורים, שני חדרי ילדים במרכזם מקלחת משותפת עם כניסה פרטית מכל חדר וחדר שירות. בקומת הגג תוכננה סוויטה נוספת לבנם המתבגר וכן מרפסת המשקיפה למרחב.