ליילי לובנן - קינוח פשוט ורב טעמים, מזכיר במבנה החומרים וגם בהכנה את המלבי או אורז עם חלב. יש לא מעט גרסאות לקינוח הזה, כשהמתכון הזה הגיע אלי דרך אחותי, שקיבלה אותו מחברתה מנאל מבית חנינא. מקורו בלבנון, אך במשך השנים הוא גלש לאיטו לצפון והפך לקינוח מוביל באזור.

הייחוד שלו הוא בתיבול ובשני תבלינים מיוחדים. הראשון הוא זרעים של מחלב - סוג של דובדבן שמוציאים ממנו את הגרעינים וטוחנים לאבקה גסה או דקה, לפי הצורך. ריחו חזק ומשתמשים בו בכמויות קטנטנות לאפייה, קינוחים, עוגות מלוחות, לחם ותבשילים שונים. את המחלב בשום אופן לא לקנות טחון. זה אגב נכון לרוב התבלינים, אבל יש כאלה ששם כדאי להקפיד.

התבלין השני הוא המסטיקא - שרף עצי האלה המשמש כחומר קשירה להכנת רחת לוקום, גלידות סחלב וריבות למיניהן. הוא משמש תחליף לקורנפלור וג'לטין ונראה כמו דמעה שנוטפת מהעץ, מעין חרוזים צהבהבים יפהפיים.

שני התבלינים האלה מיוחדים וכדאי להתעקש עליהם. מתקבל קינוח אחר, עם ניחוח וטעמים מעודנים ובאמת מיוחדים.

לילות לבנון

5 כוסות חלב

כוס שמנת מתוקה

כוס סולת - עדיף סולת טחון דק (שטיבל)

3/4 כוס סוכר

שקית סוכר וניל

חצי כפית מחלב

חצי כפית מסטיקא

כשליש כוס מי ורדים (אפשר להשתמש בתמצית - אבל בזהירות, 3-2 טיפות יספיקו)

פיסטוקים לקישוט

סירופ סוכר

2 כוסות סוכר

שקית סוכר וניל

כוס וחצי מים

כמה טיפות לימון

ליילי לובנן. צילום: ריאן

אופן ההכנה:

בסיר רחב מערבבים את החלב והשמנת, הסולת, הסוכר והסוכר וניל ומביאים לרתיחה. עובדים עם אש בינונית־גבוהה ומערבבים כל הזמן כמו דייסה. את המחלב והמסטיקא מוסיפים לקראת הסוף, גם את מי הוורדים. ממשיכים לערבב במרץ עד שהתערובת מתגבשת. מסירים מהאש ומיד יוצקים לתבנית חסינת אש גדולה או לתבניות אישיות. מצננים, מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר. עוברים להכנת הסירופ. מערבבים בסיר את כל החומרים עד להמסת הסוכר ולקבלת נוזל צלול. ממשיכים ברתיחה בינונית עוד כעשר דקות, מנמיכים אש לעוד עשר דקות, מסירים מהאש ומצננים. גם את הסירופ שומרים במקרר. מגישים עם מעט סירופ מעל ושבבי פיסטוקים.