שילוב של ישן וחדש | יקב ירושלים

מיקום: אזור התעשייה עטרות

בעלים: עופר גואטה

קצת היסטוריה:  יקב ירושלים, במקור 'יקב שמשון', הוקם בידי משפחת מנדלסון החב"דניקית בתחילת המאה הקודמת בעיר העתיקה. משנת 51' הוא פעל בשכונת 'בית ישראל', ובשנת 76' עבר לעטרות. ב־2006 היקב נרכש בידי משפחת גואטה, ובשנים האחרונות הוא עבר התחדשות שמאפשרת ייצור יינות מגוונים. כרמי היקב ממוקמים בשלושה אזורים - הרי השומרון, הרי הכרמל ושפלת יהודה

עופר גואטה. צילום: יח"צ

בטח לא ידעתם:  "אבי המשפחה, יוסף גואטה בן ה־85, מגיע כל יום ליקב ממושב עוזה ומנהל את הקשר עם הרשויות. הוא בקיא בכל פרט ופרט".

הסכום הכי גבוה שהוצאת על בקבוק יין:  "ביום הולדתי האחרון פתח היינן סם סורוקה שני יינות מאוספו האישי, כרמל לימיטד אדישן 2003 ושיראז קיומי סינגל ויניארד 2006, שזכה בשעתו לתואר השיראז הטוב. אומנם לא שילמתי אבל מחירם לא יסולא בפז".

 יין: מגדל דוד 5777. צילום: יואב דודקביץ'

היין הנבחר:  "מגדל דוד 5777 מסדרת היובל לאיחוד העיר. בחרנו  ביין הזה כי הוא מסמל את הייחודיות של היקב - ענבים מובחרים מכרמים טובים, תהליך ייצור מוקפד ויין שמשלב ייננות מסורתית עם החדשנות של היינן סם סורוקה. התוצאה היא סמל לירושלים הישנה והחדשה".

דבר הסומלייה (אחראי היין):  "בלנד של קברנה/מרלו/פטי ורדו מהרי השומרון. טעמי רימון, ארז ואניס, בשרני ובעל טאנינים מלטפים, עם סיומת פירותית עסיסית. בעל פוטנציאל התיישנות, משתלב היטב עם תבשילים של מנות בשר כבש ובשר צלי".

המחיר לצרכן:  95 שקל

דבר הטועם:  "בקבוק שיהיה מושלם עם קדירת בשר או בשרים על האש. נורא טעים מעבר לעובדה שמתחבר יפה ומתאים מאוד לתקופת החגים כמתנה ולערב החג".

ביאו קצת בירה // יקב ספרה

מיקום: גבעת ישעיהו

בעלים: סימה ודורון רב הון

קצת היסטוריה: יקב SPHERA מומחה ליינות לבנים, כשהיינן דורון רב הון מנצח על היצירה. יחד עם עשייה טבעית אפשר למצוא עבודה בטכנולוגיה ובתהליכים מדעיים. הבסיס מביא איתו ביטוי של יין לבן (זני או בלנד) כשבתהליך, מהתסיסה ועד היישון, ממעט היינן להתערב כדי לקיים את החזון - לתת לכל זן את המקום הנכון עבורו.

 סימה ודורון רב הון. צילום: דן פרץ

בטח לא ידעתם: "אצלנו בזמן הבציר של היין שותים ביקב רק בירה".

הסכום הכי גבוה שהוצאת על בקבוק יין: "כשנגמרו לי היינות שקיבלתי לאחר הסטאז' שעשיתי ב־Domaine Jacques Prieur, רכשתי במחיר 'מסובסד' בקבוק נוסף של Montrachet 1998 אם אני זוכר נכון סביב 150 יורו".

היין הנבחר: "רזלינג 2017. הבחירה שלנו היא מיוחדת כי יש לנו אהבה גדולה לרזלינג בכללי ולחלקה שלנו ספיציפית. יש לנו חלקה קטנה וקסומה שמפיקה יינות נהדרים כל שנה".

רזלינג 2017. צילום: יואב דודקביץ'

דבר הסומלייה: "הבקבוק הזה ניחן בריחות של אפרסק, דבשיות עדינה ומינרליות. הפרי נוכח ומורכב יחדיו עם חומציות טבעית שמאזנת את היין. סיומת ארוכה ובעיקר טעימה".

המחיר לצרכן: 104 שקל

דבר הטועם: "יין מרענן במיוחד לפני שמגיעים למנות הבשריות. מתאים גם לקוקטייל חגיגי ויוקרתי. הוא לא יבש ועושה טעם של עוד. למארחים שווה להתחיל את הערב/צהריים עם יין שכזה".

בדרך מהחתונה עוצרים ביקב | יקב טורא

מיקום: רחלים

בעלים:  ארז ו־ורד בן סעדון

קצת היסטוריה:  יקב אחוזה משפחתי, כאשר בעלי היקב הם גם הבעלים של הכרמים, שנמצאים באזור ומהם מגיעים הענבים. הוקם ב־2003, ומהבציר הראשון יצרו 1,200 בקבוקים. כיום מיוצרים מאה אלף בקבוקים. כרמי היקב נטועים ביישוב ברכה ונהנים ממזג אוויר מושלם בגובה 850 מטר. בכרמים גדלים 14 זני ענבים.

ארז ו־ורד בן סעדון. צילום: יח"צ

בטח לא ידעתם:  "הכרמים הראשונים נשתלו מכספי מתנות החתונה. עברנו ימים קשים ולא היה לנו מה לאכול בשנים הראשונות שלאחר השתילה".

הסכום הכי גבוה שהוצאת על בקבוק יין:  "85 יורו עבור יין איטלקי שרכשנו בטיול לחבל קיאנטי, שעשינו כדי להכיר את האזור ואת היינות הייחודיים לו".

 מאונטיין פיק 2015. צילום: יואב דודקביץ'

היין הנבחר:  "מאונטיין פיק 2015. בחרנו בו כי הוא יין הדגל שלנו וזכה בתחרויות בינלאומיות. זה היין המורכב ביותר שמיוצר ביקב, בלנד של כמה זנים, שמביא לידי ביטוי את תחום הייננות כפי שאנחנו מאמינים בו".

דבר הסומלייה:  "הרכב הזנים של המאונטיין פיק הוא קברנה סוביניון 54%, מרלו 24%, פטיט ורדו 12%, קברנה פרנק 10%, והוא מגיע מכרם ברכה בגובה של 850 מטר. היין בעל צבע אדום ארגמני עז עם ניחוחות של פרי אדום בשל וגרגירי יער, תיבול קל של פלפל שחור, ציפורן ומנטה, גוף מלא וחומציות מאוזנת. מתאים לארוחות בשריות כבדות".

המחיר לצרכן:  219 שקל

דבר הטועם:  "מסוג היינות שאתה ממשיך איתם הלאה. טעים מאוד ומתחבר להרבה מאוד מאכלים, בטח ובטח בערב החג. מיקס מעניין מאוד של כמה זנים שיהיה כיף לחזור ולשתות".

הכול נשאר במשפחה | יקב פלם

מיקום:  יער הקדושים, אשתאול

בעלים:  גולן וגלעד פלם ואימם קמי 

משפחת פלם. צילום: סיוון אסקיה

קצת היסטוריה:  היקב הוא סיפורה של משפחה שהקימה אותו ב־98'. האבא ישראל הוא מחלוצי התעשייה. האם קמי מביאה את הניסיון העסקי. הבן הבכור גולן, שנולד בארץ הכרמים סטלנבוש בדרום אפריקה, הוא היינן. הבן גלעד הוא מנהל השיווק ביקב. והבת הצעירה גפן אמונה על התקשורת השיווקית. תהליך העבודה ידני ומסורתי כדי להפיק את המיטב מהכרמים. בפלם מאמינים שהכוח נמצא בכרם ולכן הוא נמצא בראש סדר העדיפויות. הכרמים נטועים בהרי יהודה ובגליל העליון, על קרקעות מאווררות ומנוקזות, כדי להגיע לשליטה מלאה על משטר המים ועל הצמיחה של הגפן וכך לגפנים מאוזנות עם תפוקת יבולים נמוכה לדונם, מה שמאפשר לכל אשכול לקבל את מרב התזונה מהקרקע

בטח לא ידעתם:  "הפלם נובל זוכה כבר יותר מארבע שנים ברציפות בציונים של מעל 90 אצל מבקרי היין הבולטים בארצות הברית".

הסכום הכי גבוה שהוצאת על בקבוק יין:  "לינג' באג 1990. אבי קנה אותו במכירה מוקדמת, אם אני לא טועה ב־100 דולר. לאחר כמה שנים היין היה שווה כבר 500 דולר לבקבוק".

 פלם נובל 2013. צילום: יואב דודקביץ'

היין הנבחר:  "פלם נובל 2013. בחרנו ביין הזה מפני שמדי שנה מספר הנובל סיפור חד־פעמי. מפגש בין אדמה, אדם, אקלים וכרם".

דבר הסומלייה:  "הפלם נובל 2013 מגולל בתוכו את סיפור בציר 2013, שהיתה שנה מצוינת. חורף קר וגשום שעזר לקרקע לאגור כמות מים מספקת לתקופת הקיץ. גם הקיץ היה מתון, וכך התקבלו ענבים עם איזון מושלם. גם היין עשיר ומבושם וטומן בחובו ריחות של פרי אדום, תיבול שמזכיר ציפורן קלייה עדינה. הפה מאופיין בפרי רענן ובוהק, תיבול אלגנטי, טאנינים קטיפתיים וחמיצות נעימה. הסיומת מורכבת, ארוכה ומלטפת, ומתאים לארוחת בשר קלאסית".

המחיר לצרכן:  390 שקל

דבר הטועם:  "יין איכותי מאוד שמתאים לכל מנה בשרית שתוגש. מתאים לערב חג ולחגיגות מיוחדות. ללא ספק אחד היינות שיהיה כיף גם לשתות וגם לקבל מתנה בערב החג. האיכות שלו מורגשת בטעם".

כמו דוד נגד גוליית | יקב 5 אבנים

מיקום:  גבעת ישעיהו

בעלים:  אילן חסון, אבי לרנר, עמית קאופמן, עופרה גנור וששון בן אהרון

קצת היסטוריה:  יקב 5 אבנים (Five Stones) השיק את הבציר הראשון שלו בשנת 2014 בעמק האלה, בדיוק במקום שבו אירע הקרב הגדול בין דוד לגוליית בין השפלה לירושלים ולבית לחם. היקב הוא פרי שיתוף פעולה בין אנשי יין וקולינריה מקצועיים, ותיקים ומוערכים. לכל יין מיינות היקב ייחודיות משלו, שמבטאת בהצלחה את רוח הכרם, רוח היינן ואהבת היצירה.

אילן חסון. צילום: פרטי

ששון בן אהרון. צילום: פרטי

בטח לא ידעתם:  "המספר 215a בשם היין Nobility 215a, מציין את קוד הקשר 215 א' של סמ”ר יצחק תמיר ז"ל, אחיו של הכורם שמואל תמיר שנפל במלחמת יום הכיפורים".

הסכום הכי גבוה שהוצאת על בקבוק יין:  "כמה אלפי אירו על יין צרפתי, La Tâche, של היצרן Domaine de la Romanée-Conti".

היין הנבחר Nobility 215a 2016

בר הסומלייה:  "הנוביליטי מורכב מ-43% קברנה, 31% מרלו, 16% פטי ורדו ו־10% קברנה פרנק. היינות השונים עברו התבגרות בחבית עץ אלון במשך 12 חודשים. ליין גוון אדום עמוק, ארומת פרי עשירה, ניחוח תבלינים, שהמשתלבים יפה עם ארומת העץ הקלוי. מדובר ביין עשיר בטעמי פרי שחור, קפה ומעט מוקה. ליין סיומת נדיבה ומרשימה".

Nobility 215a 2016. צילום: יואב דודקביץ'

המחיר לצרכן:  130 שקל

דבר הטועם:  "יין עמוק מאוד. יתאים לארוחה העיקרית של החג כיוון שיש לו בטעם המשכיות נעימה במיוחד. האדום העז שלו מרשים ביותר".


זכות ראשונים | יקב 1848

מיקום: ירושלים

בעלים:  יוסי שור, ממשפחת שור הירושלמית

קצת היסטוריה:  יקב 1848 הוא היקב הראשון בארץ ישראל שהוקם לראשונה עם חידוש היישוב היהודי בעיר. הבעלים יצחק גלינא־שור פתח אותו במרתף הצמוד לכותל המערבי. היינות נמכרו בתחילה מבית לבית. במהלך שמונה דורות עבר היקב מספר לוקיישנים אך שמר על מסורת ייצור היין כדרך חיים. כיום יוסי שור, יינן בן הדור השמיני למשפחה, הקים את יקב הפרימיום '1848' ומפתח יינות זניים, דו־זניים ורב־זניים, תוך הקפדה על כרמים מגוונים ומובילים ברחבי ישראל".

יוסי שור. צילום: יח"צ

הסכום הכי גבוה שהוצאת על בקבוק יין:  "אענה על שתי התשובות יחד בסיפור. יש בקבוק אחד שאין לו מחיר. ואף אחד לא יודע שלפני כשלוש שנים מצאנו בקבוק יין שיוצר בשנת 1971 בידי משפחת שור ביקב המשפחתי. היין בן 42 שנים, מתקתק שבמקור יועד ליין קידוש. היין עצמו יושן כעשר שנים בחבית. היין ניתן לשתייה גם היום כיוון שהוא נשמר כל השנים בתנאים המתאימים. היום אין אפשרות להעריך את המחיר שלו, ולפיכך זהו היין היקר ביותר והישן ביותר שיוצר בארץ ובני המשפחה שומרים עליו מאוד".

 Family Events. צילום: יואב דודקביץ'

היין הנבחר:  "Family Events, דור 6. בחרנו ביין הזה מכיוון שהסדרה הזאת מורכבת מיינות אשר נבחרו במיוחד לאירועים מיוחדים. הייננים של היקבים שקדו על הרכבת בלנדים אשר התאימו כל יין בנפרד לכל סיטואציה או אירוע”.

דבר הסומלייה:  "מדובר ביין אדום מסוג קברנה שיראז, שנת בציר 2014, והוא משלב שני זנים אציליים, עשיר בטעמים וניחוחות שמתמזגים בהרמוניה לידי יצרת מופת. בימים אלה הוא אף זכה במדליות זהב בתחרות Berlin Trophy בגרמניה (אוגוסט 2018). היין מתאים לאירוע משפחתי שבו נפגשים דורות של אוהבי יין”.

המחיר לצרכן:  99 שקל

דבר הטועם:  "אם מדובר אכן בסדרה של יינות חגיגית, אז היא מצוינת. בקבוק קלאסי שמשתלב טוב מאוד בארוחה בשרית משפחתית".

ייעוץ לכתבה: "בית המשקאות" של שמוליק שחר