ריבלין ורעייתו בבית הנשיא. צילום: אלכס קולומויסקי

מינהל מנהל הדיור הממשלתי במשרד האוצר מקדם תוכנית בנייה עבור האזרח מספר 1, נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין. לצד הרחבת המשרדים והקמת מרכז מבקרים דו־קומתי במשכן, התוכנית כוללת גם שדרוג יסודי של המעון הפרטי שבו גרים הנשיא ורעייתו נחמה ריבלין בשנתיים האחרונות. השדרוג נדרש מכמה סיבות, שהעיקרית שבהן היא מצוקת המקום והתשתיות המיושנות של המעון הרשמי בטלביה.

על פי התוכנית המוצעת, שתובא בקרוב לדיון בוועדה המקומית לתכנון ובנייה, יתווספו למשכן הנשיא מבנים בהיקף של 2,208 מ"ר, כלומר תוספת של כ־33 אחוז על הבנייה הקיימת שהיקפה הנוכחי עומד על 6,440 מ"ר. הבנייה תכלול תוספת של פונקציות חדשות כגון אודיטוריום, הקמת מרכז מבקרים שאינו קיים כיום בכלל ובניית בית מגורים חדש לנשיא ולרעייתו. כמו כן יורחב החניון כך לספק פתרון גם למצוקת החניה של עובדי המשכן. רק תובטח גם הקלה גם לתושבי רחוב הנשיא הסמוך, שכן כיום מוקצה בו שורה ארוכה שלמדי של מקומות חניה עבור בית הנשיא, על חשבון מוצקת החניה של השכנים.

בקדנציות הקודמות לא נעשה כמעט שימוש במעון הפרטי בבית הנשיא, שכן הנשיאים הקודמים המשיכו לגור בבתיהם ולא עברו למשכן הייצוגי. הנשיא ריבלין ורעייתו החליטו לעומת זאת להעתיק את מקום מגוריהם למשכן מתוך רצון לחסוך את ההוצאה הציבורית על האבטחה הכפולה, שכן נדרשה גם הקמת עמדת מאבטחים בביתם הפרטי בשכונת יפה נוף בעיר.

מצב התשתיות הרעוע בבית הנשיא מוכר כבר שנים לא מעטות. נשיא המדינה הקודם שמעון פרס נאלץ בשעתו להעתיק את מרכז פעילותו למשך כחצי שנה לכפר דוד בממילא, צמוד לבית שמואל. זה קרה לאחר שהמשכן הרשמי סבל באחד מהחורפים מהצפה שפגעה משמעותית ביכולת לארח בו כראוי את כל הנכבדים הבאים אל האזרח מספר 1. במקרה ההוא העבודות הסתכמו בשיפוץ פנימי, שלא נדרש עבורו אישור תוכניות בנייה ואינו כולל תוספת של אחוזי בנייה.

התוכנית החדשה באה לאחר סיומה של הבנייה של הכניסה החדשה של בית הנשיא, שהחלה כבר באוגוסט 2016. במסגרת העבודות נבנו עמדות בידוק חדשות עם מכונות שיקוף והוצב מתקן חדיש לעריכת בידוק לא פולשני בהתאם לרמת האבטחה הגבוהה הנדרשת במקום. המתקן, שעלותו נאבדה בכמיליון שקל, נועד להקל על המבקרים הרבים במקום את הכניסה לבית ולהפחית את אי־הנוחות הכרוכה בבדיקות הגופניות המקיפות.

במהלך השיפוץ ההוא נעשו שינויים רבים במתחם הכניסה לבית הנשיא ואף נבנתה כניסה נפרדת לספקים. אחד הדברים היחידים שנשאר ללא שינוי היה שער הכניסה עצמו, שכן מדובר ביצירת אומנות של האמן הירושלמי בצלאל ש"ץ, בנו של מייסד האקדמיה לאומנות 'בצלאל' בוריס ש"ץ. הוא מורכב משלושה שערים משולבים שיוצרים יחד צורות של מנורה, האות ש' וכן עץ וידיים בתנוחת תפילה.