דף הבית » לאריכות ימים יש מתכון ברור – וכולנו יכולים ליישם אותו
לאריכות ימים יש מתכון ברור – וכולנו יכולים ליישם אותו
אסופת מחקרים גדולה מכל העולם לאורך שנים, מעידה כי חיים בריאים וארוכים הם בדרך כלל תוצאה של אורח חיים מסוים. קבלו את המתכון המשודרג לאריכות ימים, בלי לוותר על בריאות ואושר.חיים ארוכים ובריאים הם שילוב מוצלח בין אורח חיים ובין גנטיקה. אומנם אי אפשר להבטיח שאורח חיים מסוים אכן יוביל למצב הרצוי, אבל אנשים רבים שנבדקו לאורך שנים רבות מעידים שהדבר בהחלט אפשרי.
אומנם תוחלת החיים הממוצעת נמצאת בעלייה, אבל בחמישה אזורים ספציפיים בעולם, הנקראים "האזורים הכחולים", תמצאו את המספר הגבוה ביותר של בני 100 ומעלה. רובם ככולם צלולים ובריאים גם בגילם המופלג, כמעט בלי מחלות ובעיות המשפיעות על תרבות המערב (בעיות לב, דמנציה, פרקינסון, שבץ ועוד).
לכל תושבי האזורים הכחולים יש קווי דמיון המשותפים להם, שאפשר ליישם גם בחיי היומיום שלנו. קבלו 5 רכיבים משמעותיים במתכון שלכם לחיים ארוכים.
1. תזונה נכונה
הררי מילים ומחקרים כבר נכתבו על חשיבותה של התזונה בחיינו, מכל בחינה אפשרית. הדבר נכון שבעתיים גם בכל הנוגע לאריכות ימים. סוד הקסם הוא פשוט מזון טבעי ולא תעשייתי, הנשען בעיקר על תזונה ים תיכונית ומיעוט של בשר אדום ושאר מאכלים מעובדים. ניתן לראות זאת בפירוש בכל אחד מחמשת האזורים הכחולים – אוקינאווה (יפן), סרדיניה (איטליה), איקריה (יוון), ניקויה (קוסטה ריקה) ולומה לינדה (קליפורניה).
2. פעילות גופנית
גם על חשיבותה של פעילות גופנית כבר נאמר הכול, לכאורה; אבל למעשה אי אפשר להפריז בה. שחייה, למשל, נמצאה כמעודדת נוירוגנזה – יצירת תאי מוח חדשים שמחליפים את הישנים. כל סוגי הפעילות הגופנית, בתנאי שהם נעשים בצורה נכונה ולא מוגזמת, תורמים את חלקם לאריכות ימים ולחיים בריאים באופן כללי. אין זה סתם שתושבי האזורים הכחולים עוסקים בחקלאות, גינון, הליכה, שחייה ועוד – וכל זה כחלק משגרת היומיום שלהם.
3. משפחה וקהילה
הבדידות היא פגע רע שמשפיע ישירות על בריאותנו הפיזית והנפשית, במיוחד בגיל מבוגר, שאז היא אפילו שקולה לעישון של כמה וכמה סיגריות מדי יום. תושבי האזורים הכחולים חיים בקרב משפחתם וקהילתם משך כל חייהם, מה שתורם לחיים שמחים יותר, בריאים יותר וארוכים יותר. בתוכנית הטלוויזיה "80 וארבע", ששודרה בכאן 11 בשנת 2019, ילדים שנפגשו עם דיירי בית אבות הצליחו לשפר את איכות חייהם בצורה מדידה לחלוטין. אנחנו יצור חברתי ויש לכך חשיבות גם עבור אורך חיינו, אז בהחלט כדאי ומומלץ להקיף את עצמנו בבני משפחה ובחברים.
4. חשיבה חיובית
ניסוי שבוצע בשנות ה-80 על ידי חוקרת מאוניברסיטת הרווארד, גילה שאם נדמיין שאנו צעירים, הגוף והנפש יגיבו בהתאם עם השפעה חיובית על ביצועים פיזיולוגיים, קוגניטיביים ועוד. כמו כן חוקרת נוספת מאותה אוניברסיטה, גילתה שמדיטציה יומית יכולה להחזיר את מצב המוח לגיל 25, גם בבני 50 ומעלה.
המחקר המודרני מצא שהביטוי "מחשבה יוצרת מציאות" אינו כה שחוק כפי שנדמה לנו. האופן בו אנו תופשים את חיינו ומגיבים לאירועים שונים, משפיע משמעותית על בריאותנו ועל תוחלת חיינו. זה לא אומר שאסור להרגיש רע או לבטא רגשות שליליים כשהם צפים; אבל זה כן אומר שלא צריך לשקוע בהם ולהפוך אותם לחזות הכול – אלא להתקדם הלאה.
5. חיים נינוחים
מה עדיף – קצב חיים מהיר ולחוץ או חיים איטיים ונינוחים? התשובה ברורה מאליה. בעוד רובנו בעידן המודרני חשופים שבעתיים ללחץ נפשי מתמיד, תושבי האזורים הכחולים חיים בנחת ובקצב חיים איטי. יש ביניהם שאפילו לא משתמשים בשעון, וחייהם מוכתבים מהתנהלות הטבע בין זריחה לשקיעה ובין עונות השנה.
אומנם גם להם יש עבודה ומטלות לבצע, אך הם ניצבים במקום משני בסדרי העדיפויות ולא מכתיבים את קצב חייהם. מצד אחד הם לא לגמרי יוצאים לפנסיה וממשיכים לעסוק בעיסוקיהם, ומצד שני העיסוקים הללו נעים על סקאלת נינוחות גבוהה בהשוואה לשאר העולם.
הזאב הטוב והזאב הרע
פתגם ידוע אומר שבכל אחד מאיתנו יש זאב טוב וזאב רע. מי מהם ינצח? הזאב שאותו נבחר להאכיל. אותו דבר תקף לגבי אריכות ימים ובריאות באופן כללי.
אומנם לכל אחד ואחת יש גנטיקה מוכתבת מראש, שאותה אי אפשר לשנות; אבל בכוחנו לשנות את הדברים הלא פחות חשובים הקשורים לאורח חיינו. ככל שנתמיד בכך, נגדיל את הסיכויים שנוכל ליהנות מחיים ארוכים, בריאים וגם מאושרים.