איך מתחילה מחלה שחיקתית של הברך?

מחלה שחיקתית של הברך זאת בעצם מחלה שיש לה גורמים רבים. המחלה מתחילה באופן הדרגתי וברוב המקרים היא מתרחשת לאורך זמן. ככל שהאדם מתבגר‚ הסחוס המפרקי נשחק ונוצרת מעין תגובה דלקתית שגורמת לכאב‚ נוקשות ונפיחות. כדאי לדעת כי בדרך כלל‚ הכאבים הנלווים למחלה הזאת הולכים ובאים לסירוגין ואורך התקפי הכאבים עשוי להשתנות מאדם לאדם.
שחיקת ברך
תוכן עניינים

סוגי הטיפולים בשחיקת סחוס הברך

  • ירידה במשקל – גורם נפוץ למקרים שונים של שחיקת סחוס בברך הוא ללא כל ספק עודף משקל. בהתאם לכך‚ ירידה במשקל רצויה עבור הורדת עומס מהמפרק הכואב.
  • הזרקות למפרק בשיטת PRP – מדובר בעצם בשיטת טיפול ביולוגית טבעית‚ במסגרתה נסייע לגוף שלנו להילחם בתהליכים דלקתיים שונים. במהלך הטיפול‚ ניקח כמות דם קטנה מהמטופל‚ כך שנוכל למצות ממנה פלזמה המכילה פקטורים וטסיות העוזרת לטיפול בתהליך הדלקתי וכן עוזרת לשיפור מצב הסחוס‚ אותה נזריק לאזור הפגוע.
  • פיזיותרפיה – טיפולים כמו פיזיותרפיה‚ הידרותרפיה וכדומה עוזרים להפעיל את המפרק ולחזק את השרירי מסביב ובהחלט יכולים להוביל להקלה.
  • ניתוח החלפת ברך – חשוב להדגיש כי הטיפול המומלץ משתנה בהתאם לחומרת המקרה ואילו כשמדובר בהרס של הסחוס – ייתכן כי הפתרון המתבקש יהיה לעבור ניתוח החלפת מפרק ברך. למעשה‚ שחיקה ניוונית של המפרק זאת הסיבה המובילה לניתוחי החלפת ברך. במקרים בהם שחיקת המפרק היא אמנם קשה‚ אבל מוגבלת רק לאחד ממרכיבי המפרק השונים – ניתן גם לבצע ניתוח החלפת ברך חלקית. במסגרת ניתוח כזה לא יוחלפו כל חלקי המפרק‚ אלא רק אלה שנשחקו בצורה משמעותית‚ לרוב החלק הפנימי של הברך.

 

האם אפשר לטפל בשחיקת סחוס בדרך טבעית?

ובכן‚ הטיפול היעיל ביותר משתנה בהתאם לחומרת השחיקה ואילו יש לא מעט גישות טבעיות לטיפול בשחיקת סחוס‚ ביניהן אפשר למנות טיפולים כמו שינוי אורח חיים והתאמת פעילות‚ מדרסים‚ טיפולים אלטרנטיבים למיניהם‚ פיזיותרפיה וכדומה. אולם‚ חשוב מאוד להדגיש כי במקרים חמורים יותר בהם הגישה של אלטרנטיבות הטיפול הטבעיות לא עבדה‚ השלב הבא כמובן יהיה לעבור לביצוע ניתוח להחלפת ברך.

שחיקת סחוס בברך – איך אפשר להימנע?

אי אפשר למנוע באופן מוחלט את שחיקת הסחוס בברך מאחר וכאמור‚ מדובר בתהליך טבעי והדרגתי לו גורמים רבים‚ ביניהם גיל האדם‚ גורמים גנטיים וכדומה. עם זאת‚ בהחלט אפשר להאט את התהליך ולמנוע שחיקה מוגברת על ידי אורח חיים בריא הכולל שמירה על משקל גוף תקין. מומלץ מאוד לבצע פעילות גופנית סדירה‚ מכיוון שהיא חשובה מאוד עבור שמירה וחיזוק השרירים סביב המפרק‚ בנוסף לטווח תנועה. מנוחה היא חלק חשוב לא פחות ועלינו להתאושש בין פעילות לפעילות על מנת למנוע מקרים שונים של עומס יתר על המפרקים‚ שבהחלט עלולים להאיץ את תהליכי השחיקה.

איך תדעו שהגיע הזמן לשקול ניתוח להחלפת ברך?

קודם כל‚ חשוב לציין כי ההחלטה על ניתוח להחלפת ברך כמובן אמורה להתקבל בהתאם לקבלת ייעוץ מטעם הרופא המומחה שמטפל בכם. בדרך כלל‚ כשמדובר במקרים של שחיקת סחוס בברך בהם הכאבים חזקים ומתמשכים ואילו פתרונות אחרים כמו זריקות‚ תרופות וכיוצא בכך לא עוזרים – ייתכן כי הגיע הזמן לשקול ניתוח. גם קושי משמעותי בתנועה לצד נפיחות יציבה יכולים להיות סימן לזה שהגיע הזמן לשקול ניתוח להחלפת ברך. שורה תחתונה‚ בהחלט קיימות עוד מספר דרכים בהן אפשר לטפל במקרים שונים של שחיקת סחוס בברך‚ אבל כשאלו כבר לא מניבות תוצאות ואם מדובר במצב של פגיעה ממשית בתפקוד ובאיכות החיים – הגיע הזמן לשקול ניתוח להחלפת ברך.

דילוג לתוכן