דף הבית » הקרב על ירושלים במלחמת ששת הימים
הקרב על ירושלים במלחמת ששת הימים
הקרב על ירושלים במלחמת ששת הימים ב-1967 היה אחד הרגעים המשמעותיים והמכוננים בהיסטוריה הישראלית. זה היה חלק מרכזי במלחמת ששת הימים‚ סכסוך שעיצב מחדש את הנוף הגיאופוליטי של המזרח התיכון ושינה את מהלך עתידה של ירושלים. עבור ישראל‚ קרב זה היווה ניצחון צבאי ורוחני‚ שכן הוא הוביל לאיחוד העיר לאחר כמעט שני עשורים של פילוג. עם זאת‚ היא גם הותירה אחריה מורשת מורכבת שממשיכה להשפיע על תפקידה של ירושלים בפוליטיקה האזורית והבינלאומית.רקע מקדים לקרב
הקרב החל ב-5 ביוני 1967‚ כשישראל פתחה במתקפות מנע נגד מצרים ומדינות ערב אחרות בתגובה לפעולות האיבה הגוברת והאיומים על ביטחונה. ירושלים הייתה אז מחולקת‚ כשהמחצית המערבית הייתה בשליטה ישראלית והחציה המזרחית‚ לרבות העיר העתיקה‚ בשלטון ירדני. מאז תום מלחמת ערב-ישראל של 1948‚ חלוקה הותירה את היהודים ללא יכולת לגשת לאתרים הדתיים הקדושים ביותר שלהם‚ לרבות הכותל המערבי. הרצון לאחד מחדש את ירושלים היה שאיפה מורגשת עמוקה עבור רבים בישראל.
המאבק על מזרח ירושלים
הקרב על השליטה בירושלים התפתח במהירות. על הכוחות הישראליים‚ בפיקודו של הגנרל עוזי נרקיס‚ הוטל לקחת את מזרח ירושלים מידי הכוחות הירדניים. קרבות עזים פרצו‚ במיוחד במקומות מרכזיים ובסביבתם כמו גבעת התחמושת וחומות העיר העתיקה. הירדנים היו מבוצרים היטב‚ אבל הכוחות הישראליים‚ שנהנו מתכנון מעולה ומעליונות אווירית‚ התקדמו בהתמדה. כיבוש גבעת התחמושת היה רגע מרכזי בקרב ופתח את הדרך לכוחות ישראליים להתקדם לעבר העיר העתיקה.
לוחמה עירונית בירושלים
הלחימה בירושלים התאפיינה בלוחמה עירונית עזה. רחובות וסמטאות הפכו לשטחי קרב‚ כשחיילים עסקו בלחימה מקרבת. שטחה של העיר‚ על חומותיה העתיקות‚ המעברים הצרים והסביבה ההררית‚ הוסיפו למורכבות הקרב. למרות האתגרים האלה‚ כוחות ישראליים עשו את דרכם לעבר שער דמשק‚ אחת הכניסות הראשיות לעיר העתיקה‚ במטרה סופית לכבוש את האזור ולאבטח את המקומות הקדושים.
איחוד ירושלים
ב-7 ביוני 1967‚ לאחר יומיים של לחימה בלתי פוסקת‚ נכנסו צנחנים ישראלים לעיר העתיקה דרך שער האריות. זה היה רגע בעל משמעות היסטורית ורגשית עמוקה. החיילים עשו את דרכם להר הבית ולכותל המערבי‚ אתרים בעלי חשיבות דתית עצומה ליהודים ברחבי העולם. הדימוי האיקוני של חיילים ישראלים עומדים מול הכותל המערבי‚ חלקם בוכים בגלוי‚ הפך לסמל לאיחודה מחדש של ירושלים ולהגשמת חלום ארוך שנים לעם היהודי.
התוצאות והמציאות החדשה
איחודה מחדש של ירושלים סימן את שיאו של הקרב‚ אבל גם הכניס אתגרים חדשים. העיר העתיקה היא ביתם של אתרים קדושים ליהודים‚ נוצרים ומוסלמים ותפיסתה של מזרח ירושלים הביאה אוכלוסייה ערבית גדולה לשליטה ישראלית. בסמוך לאחר הקרב פעלה ישראל להשליט סדר ולהבטחת גישה לאתרים דתיים לבני כל הדתות. למרות הניצחון הצבאי‚ שאלת מעמדה המדיני של ירושלים נשארה בלתי פתורה והניחה את הבסיס לסכסוך ולמשא ומתן מתמשכים.
סמל הניצחון
משמעות הקרב על ירושלים חורגת הרבה מעבר לתחום הצבאי. עבור הישראלים הוא ייצג ניצחון צבאי וחיבור רוחני ורגשי מחדש עם המורשת העתיקה שלהם. לכידת העיר העתיקה והמקומות הקדושים לה הייתה השפעה עמוקה על התודעה הלאומית. הכותל‚ במיוחד‚ הפך לסמל של אחדות והמשכיות‚ כשיהודים מרחבי העולם נהרו לירושלים להתפלל במקום לראשונה מזה כמעט שני עשורים.
השלכות פוליטיות ארוכות טווח
עם זאת‚ תוצאות הקרב הביאו גם מציאויות פוליטיות חדשות. הקהילה הבינלאומית הייתה חלוקה בפעולותיה של ישראל‚ כשחלק מהמדינות הכירו באיחודה מחדש של ירושלים ואחרות גינו אותה ככיבוש שטחים. שאלת מעמדה הסופי של ירושלים נשארה נושא שנוי במחלוקת במשא ומתן לשלום בין ישראל לפלסטינים‚ כששני הצדדים טוענים שהעיר בירתם.
מורשת
הקרב על ירושלים עדיין זכור כרגע של גאווה גדולה בהיסטוריה הישראלית‚ אבל הוא גם סימן את תחילתו של מאבק מורכב ויציב על עתידה של העיר. איחוד ירושלים הביא לתחושת ניצחון לאומי‚ אבל גם הכניס רבדים חדשים של מתח פוליטי ודתי. ירושלים נשארה עיר בלב הסכסוך הישראלי-פלסטיני‚ כשמעמדה הוא אחד הנושאים המאתגרים ביותר לפתרון בחתירה לשלום בר קיימא.
לסיכום
הקרב על ירושלים ב-1967 היה רגע מכונן שעיצב מחדש את גורלה של העיר והותיר חותם בל יימחה על המזרח התיכון. היא הביאה לאיחודה מחדש של עיר מרכזית בזהות היהודית‚ אבל גם הניחה את התשתית לסכסוכים עתידיים על משמעותה הפוליטית והדתית. עד היום‚ מורשתו של אותו קרב מהדהדת ברחובות ירושלים‚ עיר שבה ההיסטוריה‚ האמונה והפוליטיקה נשארו שלובים זה בזה.