דף הבית » 6 מבנים מהתקופה העות'מאנית בירושלים ששווה לחקור בנובמבר 2024
6 מבנים מהתקופה העות'מאנית בירושלים ששווה לחקור בנובמבר 2024
הפסיפס ההיסטורי העשיר של ירושלים כולל מערך של פניני ארכיטקטורה מהתקופה העות'מאנית, שמספרות סיפורים על עברה של העיר בתקופת שלטונה של האימפריה העות'מאנית‚ מראשית המאה ה-16 ועד סוף מלחמת העולם הראשונה. המבנים‚ עם כיפותיהם הייחודיות‚ קשתות ופרטים דקורטיביים משוכללים הם עדות להשפעת האדריכלות העות'מאנית על הנוף העירוני של ירושלים. בנובמבר הקרוב‚ נצלו את ההזדמנות לחקור שישה מבנים יוצאי דופן מהתקופה הזאת!
1. מוזיאון מגדל דוד
במגדל דוד‚ מצודה מימי הביניים ליד הכניסה לשער יפו‚ שוכן מוזיאון מגדל דוד הנודע. בתקופה העות'מאנית הורחבה המצודה ונוספה הצריח העות'מאני הייחודי‚ שנחשב בטעות כמגדל. כיום‚ המוזיאון מציג את ההיסטוריה העשירה של ירושלים באמצעות תערוכות הכוללות חפצים‚ תצוגות אינטראקטיביות ומצגות מולטימדיה. המבקרים יכולים ליהנות גם מנופים תפנורמיים של ירושלים מהגג.
2. ההוספיס האוסטרי
בעודו ממוקם ברובע המוסלמי של העיר העתיקה‚ ההוספיס האוסטרי הוא דוגמה מצוינת לארכיטקטורה בהשפעה עות'מאנית בירושלים. נבנה במאה ה-19‚ בניין אלגנטי הכוונה היא לקשתות מפוארות ויטראז' וחצר מעוצבת מאוד. נבנה במקור כמקום לצליינים אוסטרים‚ הוא משמש כיום כבית הארחה ומרכז תרבות. מהגג‚ המבקרים יכולים ליהנות מאחד מהנופים התפנורמיים עוצרי הנשימה של הרובעים העתיקים של העיר.
3. תיאטרון החאן
תיאטרון החאן‚ במקור שיירות מהתקופה העות'מאנית‚ הוא התיאטרון הפעיל הוותיק ביותר בירושלים ואחד מהקרוואנסרים הבודדים שנשארו בעיר. נבנה במאה ה-19‚ הוא שימש בתחילה לאכסון מטיילים ובעלי החיים. כיום‚ הוא הפך לתיאטרון‚ המשמר את קשתות האבן ההיסטוריות והחצר הפתוחה שלו. תיאטרון החאן מציע שילוב ייחודי של אווירה היסטורית ומופעי תרבות מודרניים‚ לכן מדובר ביעד פופולרי הן עבור המקומיים והן עבור תיירים.
4. ימק"א ירושלים
ימק"א ירושלים‚ שנבנה בתחילת המאה ה-20 במהלך השנים האחרונות של האימפריה העות'מאנית‚ היא יצירת מופת אדריכלית המשלבת אלמנטים של סגנונות עות'מאניים וארט דקו. המגדל והקשתות האייקוניים שלו נראים מנקודות רבות בעיר. מלבד היותו מרכז ספורט ונופש‚ ימק"א מארח אירועי תרבות ומופעים מוזיקליים באולם המפואר שלו‚ הידוע באקוסטיקה המצוינת שלו.
5. בניין הממשלה הטורקית (Seraya)
הממוקם בלב העיר העתיקה‚ היה המבנה המנהלי הראשי של השלטון העות'מאני בירושלים. מבנה זה‚ שנבנה עם אלמנטים עיצוביים עות'מאניים מובהקים‚ שימש כמרכז השלטון העות'מאני ומסומן על ידי אולמות מפוארים ועבודות אבן מסורתיות. כיום‚ בעוד שחלק ניכר מהמבנה משמש למשרדי עירייה‚ הוא נשאר חלק מרכזי במורשת האדריכלית העות'מאנית בעיר העתיקה ומשקף את החשיבות ההיסטורית של המינהל העות'מאני בירושלים.
6. בית החולים הצרפתי סנט לואיס
בית החולים הצרפתי סנט לואיס הוקם בסוף המאה ה-19 על ידי העות'מאנים בסיוע הקהילה הקתולית הצרפתית. הבניין ידוע בחזית האבן האלגנטית שלו‚ החלונות המקושתים והגנים השלווים שלו. במקור שימש כמקום טיפול‚ הוא עדיין מתפקד כהוספיס לחולים סופניים ובו קפלה. למרות שהגישה המבקרים מוגבלת‚ יופיו החיצוני ומשמעותו ההיסטורית הופכים אותו למבנה מדהים של התקופה העות'מאנית בירושלים.
לסיכום
הבניינים של ירושלים מהתקופה העות'מאנית מציעים למבקרים הזדמנות לחזור אחורה בזמן ולהעריך את המורשת האדריכלית והתרבותית שהותירו העות'מאנים. ממצודות היסטוריות וקרוואנסרים ועד לחצרות מפוארות ומגדלים איקוניים‚ הבניינים האלה מציגים את האומנות והאומנות שהגדירו עידן. סיור באתרים כאלה בחודש נובמבר מאפשר למבקרים לחוות את ההיסטוריה של ירושלים ממקור ראשון ולהעריך את השילוב הייחודי של תרבויות והשפעות שממשיכים לעצב את העיר כיום.